sobota 9. srpna 2014

Rozšiřte rozsah Wi-Fi pomocí starého routeru

Potřebujete mít stejnou Wi-fi (stejné SSID) v domě a nestačí vám dosah jednoho Wi-fi routeru? Pokud nechcete investovat do nového zařízení (AP, router), využijte, pokud máte, starý router (na nový přístupový bod se dá tento postup aplikovat podobně).

Budeme potřebovat:
  • Router (starý) s Wi-fi(n) podporou 
  • Ethernetový kabel(5e) s RJ-45 koncovkami, nekřížený

1. Zaznamenat si nastavení hlavního routeru

 Spustíme příkazový řádek Windows (hledat cmd), a napíšeme  ipconfig/all, hledáme adaptér sítě Ethernet a hledáme ip adresu Výchozí brány (default gateway), v mém případě 10.0.0.138

Vložíme nalezenou adresu do prohlížeče, bude to chtít heslo (nejspíše admin/admin). Každý výrobce routeru má odlišné menu, každopádně by neměl být problém najít  nastavení Wi-Fi a v něm si poznamenat SSID, typ wifi  sítě (n/g..) a nastavení bezpečnosti (WPA-2). Pokud je wifi-aktuálně spuštěná, lze to jednoduše zjisti najetím na ukazatel síly wi-fi signálu (po rozkliknutí).

2. Nastavení druhého (starého) routeru

Nejprve router resetujte do továrního nastavení (zpravidla držení  reset cca 10s).  Odpojte počítač od Internetu a spojte ho s ethernetovým kabelem (RJ45) se starým zapnutým  routrem. Do prohlížeče  napište adresu 192.168.1.1, je to pravděpodobně výchozí adresa na routeru.

Opět by mělo nastat přihlášení (admin/admin). Najděte něco jako "advataced wi-fi settings", a doplňte SSID a zabezpečení stejné jako máte poznamenáno (viz. výše) u nového routeru. 

Je důležité vypnout na na tomto starém router DHCP a občas iNAT, hledejte v menu a nastavte na disabled.
Posledním krokem zde, bude nastavení fixní IP adresy, může to být jakákoli volná  adresa!, např. pokud máte hlavní router pod 192.168.30.1 můžete nastavit tento jako 192.168.30.2.

 3. Spojení Obou Routerů pomocí ethernetového kabelu

Povětšinou mají routery 1+4 porty, nový router by měl být připojen WANem k internetu. 
Routery jednoduše propojte mezi volným LAN porty (klidně i 20-30 metrů mezi), u starého routeru budou fungovat s připojením na Internet i ostatní volné porty (funkce "switche", kabel je rychlejší než wi-fi). Pokud  jsou oba routery 1Gb/s bude rychlost 1Gb/s., pokud je jeden 100Mb/s tak  bude přenos pomalejší,

Článek byl silně inspirován zdrojem:


 

Žádné komentáře:

Okomentovat