úterý 17. září 2013

Hodnocení třetího semestru VUT FP , Manažerská informatika, 2011-2014

Zdravím, omlouvám se, ale nějak se mi to nechtělo psát, pořád jsem to odkládal přez prázdniny :-). Sepsal jsem co si tak pamatuji a jaké jsem měl dojmy.

Třetí semestr


Kryptografie a informační zabezpečenost

 

 Pro mě rozhodně velmi zajímavý předmět. Pan M. ho učí, nejspíše, na všech vysokých školách v Brně. Účast na přednáškách byla jedna z nejvyšších, bez nich se to moc nedalo, v těch slajdech rozhodně není vše. Navíc jsou ty přednášky velmi zajímavé a akční. Testy jsou dva, půl semestrální a semestrální a zadání je pokaždé jiné (každý rok) z velmi široké palety otázek, proto asi pro mnohé nejtěžší předmět. Byly také nějaké projekty, jeden byl rozšifrovat text pomocí frekvenční analýzy (můžete si naprogramovat něco, co vám to vyluští automaticky za bonusové body, můj program), další byl s certifikáty, a ještě jeden na SQL injection atd.…
Dozvíte se něco o historii šifrování, od cézarovy šifry, asymetrická kryptografie, až po moderní šifrovací algoritmy jako DES, AES. Té modernější části je věnována, logicky, větší část. V naší době májí kryptografové navrch před kryptoanalytiky, proto může být komunikace na internetu relativně bezpečná (i když kdoví, co chlapci v NSA mají, že). V historii si předat zprávu tak bezpečně vždy nešlo...
Jinak doporučuji k té historii knihu kódů a šifer (byla i na ulož.to), je skvělá a k těm testům vám taky jistě něco pomůže. Předmět jeden z těch zábavnějších.

Mikroekonomie

 

Mikroekonomie je takový podivný předmět, dělají se prakticky podobné věci jako v makroekonomii. Rozdíl je v tom, že na osách není HDP a cenová hladina, ale Q a P, tedy množství a cena. Přednášky ještě ušly, pan děkan je měl celkem zajímavé. Ovšem ty cvičení (nepovinné) nic moc. Věděli jste, že křivku tržní poptávky můžete vyjádřit třeba vztahem P= -3Q + 50. Proč zrovna 3Q, není to zvláštní? Jak to můžou vědět tak přesně? Vítejte ve světe teoretické matematické ekonomie. Zdůrazňuji teoretické. Zápočtový test se nese v  duchu spočítat tyto příklady. Neříkám, že je to k ničemu. Utvrdil jsem se pouze v tom, že mám radši „kecací“ ekonomy, radši si přečtu blogy Sedláčka než ty Samuelsnovy grafy.

Počítačové Sítě

 

Počítačové sítě mají jen jednu dvouhodinovou přednášku, žádná cvičení (takže žádné konektorování kleštěmi nebo  programování  k síťovým vrstvám). Přednášející je skvělý, umí zaujmou a vypráví to z patra vlastními slovy, je vidět, že tomu rozumí (takže choďte). Dozvíte se něco o architektuře sítí, referenční model ISO/OSI , potom i TCP/IP. Byl také jeden projekt , navrhnout strukturovanou kabeláž a počítačovaou sít v libovolném objektu.(dělal jsem náš dům :-). Zkouška je písemná i ústní je třeba tomu rozumět (ne nahrotit zpaměti, je i zbytečné), jinak vás nepustí dál.

Pravděpodobnostní statistika

 

Tato matematika má především výborná skripta, která se dokonce dají číst, ne jako běžná matematická skripta, dokonce jsou tam i „humorné„ kresby. Doc. K., který je napsal, nás měl na přednášky i na cvičení. Je to takový starší pán, jde na něm vidět, že odučil generace statistiků, kdoví jak dlouho tam ještě zůstane. Pokud budete poctivě plnit úkoly a psát testy naučíte se rozumět pojmům jako náhodná veličina, pravděpodobnost, normální rozdělení, korelace atd., atd. Ještě bych dodal, že hodnotil docela „random“ ty úkoly.

Účetní informatika

 

Tenhle předmět má klasifikovaný zápočet, ne zkoušku. Jeho úkolem je sestavit účetnictví (to co už máte znát) za pomocí Excelu, nevím, některé firmy to asi tak mají ještě. I když už o tom dneska pochybuju.
Na co si je třeba dávat pozor je zaokrouhlování u buněk v Excelu, můžou pak vyjít jiná čisla úplně. Přednášky myslím nejsou jenom cvika.

Základy podnikové ekonomiky

 

                Píšu to v srpnu (ani ne rok zpět) a ani už pořádně nevím, co jsme tam dělali, je to pořád dokola ROI, ROA, ROE…Každopádně jsou dva zápočtové testy(+opravné taky) ten první je lehčí asi, myslím že je to takový na naučení předmět.
Vím, že jsem zkoušku dělal napodruhé, zkouška byla ústní, naučit (klidně nazpaměť) se tak kolem cca 30-40 stránek A4. Musím přiznat, že mi tady chyběla motivace(nějak mi to nešlo do hlavy) trochu, proto zkouška napodruhé.


Poznámka: Zatím třetí semestr, čtvrtý přijde časem snad :-). Každopádně po dvou letech vidím, jak odlišné typy spolužáků na škole jsou. Někteří skoro neví, že chodí do jakési školy, někteří naopak poctivě na všechny přednášky, ale to asi není specifikum jen této fakulty. Co si odnesete záleží spíš na Vás, než komukoli jiném .

1 komentář: