úterý 18. září 2012

Khan Academy, Limity a matematická analýza

     Mnozí jste slyšeli o projektu KhanAcademy (česky), je to vynikající projekt, umožnující vdělávání dětí od nejmenšího věku po vysokou školu, prostřednictvím poutavých videí a srozumitelných cvičení na počítači.

  Zdá se, že je projekt zaměřen spíše na mladší studenty a hlavní pole rozšířenosti je zatím v USA. Celá matematická sekce je v krásné přehledné mapě , je tam opravdu vše co se učí na našich školách od první třídy základní školy až po maturitu, "nejpokročilejší" součástí, je matematická analýza, která se dělá spíše na vysoké škole. Vše končí
L'Hopitalovým pravidlem, což se bere v prvním semestru technické vysoké školy. Většina věcí je samozdřejmě anglicky, nic vám ale nezabrání videa překládat. V česku je to zatím spíše okrajová záležitost, zkuste si něco vygooglit.

    Mrknul jsem na vysvětlení pojmu, bez kterého je popis funkcí velmi omezený a tím jsou limity. Při dívání na video si budete připadat, jako když vám někdo vysvětluje kolik je jedna a jedna.



Introduction to Limits (HD): Introduction to Limits (HD)






Odkazy:
Česká verze cvičení nutno říct že v plenkách, použít se ale dá
Jak překládat
Youtube kanál s českým dabingem - není mi jasné proč není tady
S metodického portálu pro učitele - doufám , že se projektu ujmou mnozí šikovní kantoři, mají mou podporu, věřím, také, že se projekt dostane do obecného povědomí a bude pomáhat ve výuce.
Můj profil 

1 komentář:

  1. Dobrý den, napište mi prosím na info@khanovaskola.cz,
    ráda odpovím na všechny Vaše dotazy ohledně Khan Academy i Khanovy školy.
    Pokud se nám navím povede i najít nějakou formu spolupráce, bude to skvělé. Děkuji
    Markéta Matějíčková,
    Khanova škola

    OdpovědětVymazat